понеделник, 5 декември 2011 г.

Едуардо Мендоса и библейски книги

 Англичаните си имат Тери Пратчет. Американците - Кристофър Мур. Руснаците имат Зотов, а немците - Давид Зафир. Ето че и испанците си намериха голям сатирик в лицето на Едуардо Мендоса.

Мой приятел, който работи като стоматолог в Барселона, ме открехна за Мендоса, като ми препоръча най-вече новелата "Ни вест от Груб". В тази творба се разказва за извънземно, попаднало и изгубило се в космополитния град Барселона. То започва да си води дневник, в който описва странните привички на земляните. За съжаление, не успях да я намеря, а единственото на което попаднах бе "Чудните патила на Пърдоний Флат". Тя се оказа посветена на библейска тематика. Не знам дали е някаква кофти карма, но напоследък все на такива попадам :) 

"Чудните патила на Пърдоний Флат"  не е кой знае какво като литература, дори не знам дали да ви я препоръчам. Мендоса предлага на читателите един лек криминален и комичен роман, написан в традициите на готическия стил, и облечен в библейски одежди . Разказва за приключенията на един страдащ от газове римлянин, Пърдоний, който броди из източните римски провинции, където търси извора на мъдростта. Там той среща невръстния Исус, чийто баща Йосиф е осъден на смърт. Исус наема Пърдоний като частен детектив за да докаже невинността на баща си. Следва да се разкрие една грандиозна мистерия, в която се намесват една прелестна проститутка (майката на Мария Магдалена), богаташ с тъмно минало, Юда, приказно красив грък (Аполон в човешки образ) , прокаженият Лазар и много други действителни персонажи от Библията.



 В крайна сметка Пърдоний след цялата тази дандания стига сам до извода:
"А може би прочутият извор, който дарява знание и скъсява живота е просто поетичен начин да се опише любовта"

Мендоса въобще не си поплюва и се е пошегувал доста грубо с древните гърци, римляни, араби и евреи.  Ето ви няколко цитата:

"правим жертвоприношение... за да не се всели душата му в някое нечисто животно. Или пък в някой грък."

"предлагам да плячкосаме каквото още има по себе си, да го уважим няколко пъти отзад и да му отсечем главата, както има обичай да постъпва със странниците нашата коварна раса"
-----

Този роман ме накара и да се поразровя в прашния малък килер за спомени, и да си припомня колко много автори са писали за Исус и за библейските истории. След което проверих и в интернет. Ето ви кратка извадка от  резултатите:

  •  Кристофър Мур - "Агнецът. Евангелие според Биф Шамара."


Кристофър Мур се води като писател-абсурдист. Той става популярен с трилогията "Bloodsucking Fiends", където пародира така популярните сред тийнейджърите романтични вампирски романиВ "Агнецът" основното действащо лице е Биф, който възкръсва в наши дни, за да напише липсващата част от историята на Исус Христос. Негова сянка трябва да бъде ангелът Разиел, който обаче е твърде зает с яденето на пица, гледането на телевизия и с манията му по Човека-паяк.  От разказа на Биф научаваме много интересни неща - откъде идва името Джудо, защо евреите ядат китайска храна на коледа, защо зайците се асоциират с Великден, както любопитни и пикантни подробности около така оформилия се любовен триъгълник между Биф, Исус и Мария Магдалена. Биф си падал и по Дева Мария...

  • Майкъл Муркок - "Ето човека"


Една от любимите ми новели. Карл Глогауър се връща в миналото чрез машина на времето, с идеята да стане свидетел на библейските събития. Но машината се поврежда и той се разбива. Намират го хората на Йоан Кръстител, който гледа на Карл като инструмент за постигане на политическите му цели. Карл продължава да търси Исус и го намира, но се оказва че е бавноразвиващ се, баща му Йосиф е сприхав старец, а майка му Мария е лека жена. Отчаян той започва да проповядва каквото си спомня от библията, а хората започват да го възприемат като месия....

  •  Джеймс Мороу - "Only Begotten Daughter" и "Godhead Trilogy"
 В творчество си Мороу пародира както организираната религия, така и агресивния атеизъм . За съжаление не е издаван на български, поне аз не знам да е.  Той става популярен заради трилогията "Godhead Trilogy", в която Бог е намерен мъртъв, а огромното му тяло (на бял човек с брада) е пльоснато върху Атлантическия океан. Ватикана веднага праща танкер за да прибере тайно тялото, защото ако не го направят, религията им ще загине. По същото време група атеисти се отправят натам, за да унищожат тялото, тъй като то доказва съществуването на Бог.
В "Only Begotten Daughter" е разказана историята на Джули Катц, полу-сестрата на Исус и дъщеря на Бог (Бог е от женски род в произведението, т.е. тя е майка на месията Джули). Действието се развива в съвременния свят.


  • Жузе Сарамагу - "Евангелието по Исуса Христа"


И нобеловият лауреат Жузе Сарамагу написва своя версия за историята на Исус Христос. Този път стриктно следвайки каноничните евангелия, но леко и интелигентно променяйки някои подробности. Много ми хареса следната анотация към книгата:

 Неговата ексцентричност не разтърсва, а с микроскопични размествания в хронологията на познатите събития и значението на познатите персонажи едва усетно пренарежда мозайката на финала. В този смисъл разказът му е предвидим: Исус се отличава от другите, защото мисли, не защото вярва; не мистична криза, а земна любов очиства Мария Магдалина; Бог е този, който отказва да се раздели с дявола; Исус целува Юда и го праща да го предаде; с финалната си саможертва Христос спасява не душите на хората, а реномето на своя Отец. Евангелие по вкуса на професионалния читател на романи – в това не би имало нищо изключително, ако не беше гласът на разказвача.

  • Робърт Грeйвс - "Цар Исус"
В типичен стил Грейвс създава един псевдо-исторически роман, подкрепен от действителни исторически факти и събития, в който разглежда живота на Исус - от ранна до зряла възраст. Историята е разказана през погледа на римски чиновник от времето на Домициан. Самият Исус е разгледан не като син Божий,   а по-скоро като философ, със законни претенции към юдейския трон.

  • Дейвид Лорънс - "The Escaped Cock" 
Лорънс описва романа си като опит да преразкаже Възкресението Христово, но с алтернативен завършек.  След като е разпънат, Исус става, възстановява се и започва да живее своя живот. Той е погнусен от старата тълпа и затова бяга от нея. Скоро разбира колко невероятен и неповторим е света, по-прекрасен от всички спасения небесни - той благодари на звездите, че мисията му е приключила.
  • Гор Видал - "На живо от Голгота"


Както знаете Голгота е хълмът, на който е разпнат Исус Христос. Но този акт явно е бил видян от много хора и от много различни ъгли. Гор Видал използва своето въображение, тънък хумор и  безкомпромисна критична ръка за да пренапише библейската история, видяна през погледа на св. Томофей Ефески. Тимофей, заедно със св. Павел, започват да преследват дошъл от бъдещето мистериозен хакер, който има наглостта да трие християнските исторически следи и доказателства. Или накратко - това е Евангелието написано от Гор Видал.




.

10 коментара:

  1. Признай си, че просто те е домързяло да я потърсиш по-старателно. :Р

    ОтговорИзтриване
  2. Точке, не я намерих по книжарниците :) Аз обичам да се разхождам наоколо и да си купувам книжки по романтичния стар начин :р

    добре де, признавам, не проверих по интернет :blush: :p

    ОтговорИзтриване
  3. Не може да е липсвала във всичките техни 3 книжарници и 2 борси. ;) Аз търся в нета поради дефицит на книжарници (има една сериозна и две - не толкова, в които рядко намирам търсеното, особено ако не е в месеца на издаването му). Но вие сте богопомазани количествено и с многообразие, имате си и панаири освен това, така че никакви оправдания не минават. :)

    ОтговорИзтриване
  4. "Майсторът и Маргарита" е живата класика сред заглавията, занимаващи се с Исус - синът божий. :)
    Макар и не пряко, "Кво вадис" също има някакво отношение към въпроса.

    Готина ретроспекция, Ламотий. Ъъъъ, пЪрдон, "Ламоте" имах предвид. :P

    ОтговорИзтриване
  5. Ностро, Кво вадиш (:р) на Сенкевич ли? За мой срам не съм я чел :/ Обаче не знам как пропуснах Майстора на Булгаков, може би зашото щеше да придаде малко по-сериозен привкус и на без това комедийния списък :))

    Точке, и аз имам 3 книжарници наоколо, познавам продавачите и от сантимент все от тях си купувам книги.

    А и днес, ако ми остане време може да отида на панаира, някой да препоръча някоя книжка? Смятам да отделя стотина лева от бюджета... Ясно е, до коледа ще гладувам... и без това трябва да свалям килца... :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ламоте, ти си много труден за отгатване какво нямаш все още и какво ти се чете. :) Блажев вчера пусна препоръките си, нагледай тяхното издателство, имат интересни неща.
    Аз се каня отдавна на тази и още няколко от поредицата на "Колибри" "Модерна класика". Имат страхотни попадения (едва ли си изчел всичко); с една част от тях вече се зарадвах. Ако имаш време и ти се чете художествена литература, разгледай ги, а "Светът според Гарп" я поразлисти на панаира непременно.
    Някакъв Вонегът си беше набелязал също. :Р Не може да нямаш нищо предвид, моят списък е поне за 3 панаира. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Мхм, аз съм си маправил цял списък :) Проблемът на Колибри е, че много са им скъпи книгите, особено през последната година-две много вдигнаха цените. Дано на панаира да има грандиозни намаления :)) Поне да не ми се подиграваш, че съм си взел някоя книжка за 15, вместо за 2 :р

    Сега аз ще се фукам :р

    ОтговорИзтриване
  8. Напротив - в сайта им всички са задължително с 20% отстъпка (и така доста стават под 10 лв.), а някои, като въпростият Гарп са и с 50%.
    Има други издателства, които издават безбожно скъпи книги и ще ме загубят като читател - единствено заради цените, не заради качеството. Крайно време е да се разбере, че хората с пари не ги дават за книги (четящите много са предимно по-безпарични) и цените да се посъобразят с възможностите. Защото не малко хора имат и други, по-належащи разходи, освен за любимите книги. Книгата не е бижу, с което (псевдо)интелектуалците да се фукат; нека бъде по-достъпна. Това дълга тема и не е за тук, а и се изморих вече да говоря по нея, нищо не мога да променя.
    Защо ме подсещаш непрекъснато да ти се подигравам за онази книга, след като аз съм забравила случката отдавна? :Р

    ОтговорИзтриване
  9. Явлението, Точе, е известно като мазохизъм. Ламота е известен с пристрастието си към разни властни жени, които да го наказват. :Р

    ОтговорИзтриване
  10. леле, Гост, още не съм си поправил грешките, сега се подсетих :О Така ме мързи :/ Заслужавам наказание с камшик :р

    Точке, позната тема :) Преди две-три седмици си говорех с един художник, докато му разглеждах работите, и той ми се оплака. Вика ми: Тия дето разбират от картини нямат пари, а тия които имат - нищо не разбират :/ Така е в третия свят. А ние си мислим, че сме нещо повече :/

    ОтговорИзтриване