петък, 11 ноември 2011 г.

"Това НЕ е краят на книгите" с Умберто Еко и Жан-Клод Кариер



Ламот Хвалебствений: Като цяло интересна книга. Представлява диалог между Еко и Кариер (с епизодични включвания на Жан Филип дьо Конак), които обсъждат интересни теми свързани с книгите. Дали имат те бъдеще, каква промяна претърпяха с настъпването на интернет, а също коментират интересни факти и събития. 

Ламот Критичний : Да ве! Празни приказки общо взето, никому ненужни факти и размишления. Разсъжденията може и сам да си ги направиш, не са кой знае какво. Като че ли не знаеше например как историята се е пренаписвала спрямо националните интереси на всяка страна (дават за пример Кемал Ататюрк) или пък как поетите от малки страни (тук дават за пример България) не могат да станат световноизвестни, заради мащабите на самата страна...

Ламот Хвалебствений: Но Еко и Кариер са вманиачени букинисти, всеки от тях притежава богата колекция от 30-40 хиляди книги, някои от които изключително редки. И двамата са от онзи класически тип интелектуалци, от които може да се научи много, не само за книги. Обхващат почти всички сфери от бита и културата. Все пак историята на книгата е един вид история на човечеството. 

Ламот Критичний: Да де, идеята е много интересна, но все ми се струва, че можеха да вложат малко повече хумор и да обхванат някои теми в по-голяма дълбочина. А и изръсихме 15 лева за книгата, знаеш ли колко сладолед щяхме да си купим с тия пари?

Ламот Хвалебствений: Стига де, имаше доста любопитни неща. Например обсъждаха разликата между културите и писменостите. Арабите, евреите и иранците пишат отдясно наляво. Кариер е забелязал, че вследствие на това в иранските филми камерата също се движи отдясно наляво, за разлика от европейските. В древността може лесно да разберем кои ниви са били орани от европейци или семити. Също така си задават въпроса дали холокоста би бил възможен днес, във времената на интернет и социалните мрежи. По-скоро не. Дават за пример Салман Рушди, който вероятно преди няколко века е щял да бъде пребит с камъни, днес глобализацията би могла да спре това или да намали влиянието на диктаторите...

Ламот Критичний:  Ееее, то пък все едно не ги знаеше тия неща :)  Все едно да ми кажеш, че жените имат цици, баси. Да не говорим колко ми беше скучно като почнаха да ми изреждат някакви френски и италиански поети. На места имаше голяма скука.

Ламот Хвалебствений: Да, но бас ловя, че ти е харесала репликата на Умберто Еко - " Не, религията е кокаинът на народите, защото възбужда тълпите" или цялата глава "Възхвала на глупостта"? Какво ще кажеш и за кратката дискусия за червената книжка на Мао, която няма нищо общо с насилието, но прославянето й означаваше изчезването на всички останали книжа?

Ламот Критичний: Можеха и да бъдат по-критични към религиите, те критикуват и агресивния атеизъм, може би така и трябва. Добре, имаше някои интересни моменти, но аз бих ги развил по-добре :р А и в тази криза 15 лева са бая сладолед :)

Ламот Хвалебствений: На мен ми се струва, че книгата ще се хареса на всеки книгоман и букинист. Диалозите между двама наистина ерудирани типове като Кариер и Еко са забавно четиво. В края на книгата с рисунки е представено как е еволюирала книгата през вековете: от глинените плочки, през бамбуковите свитъци и инкунабулите, до аудио книгите и електронните четци :)

Ламот Критичний: Голям праз! Очаквах повече от двамата дърдорковци :/

Ламот Хвалебствений: Задник!

Ламот Критичний: Поне признай, че писахме това докато бяхме в тоалетната!


.

21 коментара:

  1. :))

    Само да спомена, че съм наел gost да ми поправя грешките. А в тази статия имаше поне две дузини. Отговорниците за това бяха (само)наказани. Останаха без вечеря :(

    ОтговорИзтриване
  2. Само на бира, шоколад/сладолед ще са виновните, нали? :Р

    ОтговорИзтриване
  3. Мо, ти си герой. Прочитането на подобна книга не е по силите на всеки, шапка ти свалям.

    ОтговорИзтриване
  4. Зори, е, чак пък герой. Книжката е малка, изглежда голяма на вид, но я прочетох за три вечери и то без да се напъвам :)) Твоят пакет още не е пристигнал, но да знаеш, винаги си добре дошла ;) :)

    Точке, да гадовете! И ще са наказани да гледат мач с приятели довечера :р Как ти е крака? Можеш ли да риташ вече :) ?

    Ел, добре, значи искам зеленчукова супа, картофки, пилешки хапки, салата с домати и маслини, и бира. За десерт - торта и сладолед.

    Блажев и Тушков, винаги се радвам да чуя мненията на книгопоклонници като вас :)

    ОтговорИзтриване
  5. Мога само да наритвам с другия, Ламоте. :Р

    ОтговорИзтриване
  6. Е, мислех че е чудесен повод да ти дойда на гости и да разгледам библиотеката ти отблизо, но щом може да риташ се отказвам :р

    ОтговорИзтриване
  7. Писна ми непрекъснато да изкачат готини книги, които ТРЯБВА да си купувам, при положение, че няма паре за цигаре. :(
    Ламоте, ти си виновен! :) :)
    Чудно ревю БТВ! Винаги съм искал да пусна нещо такова и незнайно защо търсих друг човек, който да поеме втората роля. А то гледай как ставали нещата. :)

    ОтговорИзтриване
  8. ПАХХАХА! Ламоте, задължително направи рубрика. Този стил на ревюиране е най-сигурният начин да се прецени дали една книга би заинтригувала някого - така най-ясно се открояват двете крайни гледни точки и човек лесно може да прецени дали съдържанието ще представлява интерес за него.

    А самата книжка я засякох преди седмица из букинистките сайтове. Малко й се почудих, ама в крайна сметка я подминах. Нещо, което не направих с "Платон и птицечовката" и "Хайдегер и хипопотамът", за което естествено вина имаш ти. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Дринов, аз знаеш ли колко съм набелязал за Коледа? Цяла камара - тази на Петър Станимиров за Стивън Кинг, Психически вируси и т.н, , :)) Освен това цигарите са вредни :р Замести ги с бира или секс :р

    Ностро, гледах да копирам стила на книгата, тя представлява диалог между двамата и така реших да напиша ревюто. Иначе книгата за хипопотама виновни би трябвало да са Точка и Зорито, те мисля я възнасяха :)) Аз възнасях книжката за птицечовката, определено най-забавната книга за философия, която съм чел. Сигурен съм, че ще ти хареса :))

    ОтговорИзтриване
  10. Я не ме набеждавай! :Р Аз хвалих преди време изгубените общи хипопотами на Бъроуз и Керуак. :)

    А иначе си добре дошъл, даже с отворени обятия те чакам - някой трябва да изчисти праха по библиотеката и да дозавие сърмите, гледайки същевременно тръшнати болни мъже от различен калибър. Аз разбираемо съм много затруднена в момента за подобни битовизми. :)

    ОтговорИзтриване
  11. поздравления, Ламотий - впечатляващо ревю! :P
    пък и забавно, и изчерпателно! :D (thumbs up)

    ОтговорИзтриване
  12. Е, не! Просто ме сравни със земята с това, Ламоте! Защо само на теб ти идват готини идеи, започвам да ревнувам ПЪК! :P С един Ламот беше кул, но с два - куууул на квадрат! :D

    ОтговорИзтриване
  13. Ламоте, имаш ли нужда от психотерапевт? Туй раздвоение не предвещава нищо добро. :D
    Шегувам се, предвещава. Много свежо се е получило, диалог в стила на книгата. Това обаче е като да играеш шах със себе си, винаги подсъзнателно ще даваш превес на едната страна. Никъде няма 100% обективност. :(

    ОтговорИзтриване
  14. Правилно Лу :D
    Ето какво може да се случи :D
    http://vimeo.com/31995489

    ОтговорИзтриване
  15. Вал, любимата ми сцена е от 4:05 до 4:13 :))) Ама и това с бутилката в задника също е запомнящо се :)))

    Лу, признавам, не съм играл шах със себе си, но играех на Монополи сам, като в единият случай се представях като лош магнат, чиято цел е да тероризира хората и районите, а в другия - като гениален предприемач. Е, лошият магнат винаги печелеше :р Хм, като се замисля, определено ми трябва психотерапевт 8-)

    Неколов, винаги съм мечтал някой да ми го каже :) Получаваш три бири! Засега виртуални :р Представяш ли си с три Ламота! Жалко, че третият винаги е в тоалетната :р

    Светли, мерси :) Кой Ламот ти харесва повече? Имам предвид, кой Ламот би уцелила с тухла първо? :)

    Точке, леле, все ги бъркам. Това показва, че всяка книжка с "хипопотам" в заглавието е готина :)
    А и да знаеш, Точке, с удоволствие ще помогна, аз работя безплатно, но затова пък ям много :р Особено торти :) Хладилникът ще ти остане празен :р

    ОтговорИзтриване
  16. Еее,кадрите от 07:40 са просто неповторими :р

    ОтговорИзтриване
  17. ХАхаха. Аз със закъснение пристигам. Чак сега я открих тази книга и чрез Goodreads-ПЛЯС! Дойдох тука. ЧУдесно ревю, което ме отказа от книгата за този момент. Като имам излишна пара ще я придобия! Искам още такива ревюта!

    ОтговорИзтриване