понеделник, 30 януари 2012 г.

Най-великото шоу на Земята

Представете си, че наблюдавате представление на изключително талантлив илюзионист, показващ невероятни фокуси: вадене на зайци и цветя от цилиндри, нарязване на доброволци на две половини, ходене по вода, номера с карти, вдигане на хора във въздуха.
Може да възприемете неговото шоу по два начина - 1) наистина да повярвате, че той е магьосник, дарен с божествени или свръхестествени сили; или, 2) просто да го възприемете като талантлив изпълнител на трикове.

Това са два подхода, два различни начина на мислене. При първия, вие отдавате това умение като резултат от нещо свръхестествено или божествено, като следствие от божите чудеса. В другия случай, вие знаете, че има някаква технология, трик, който работи и се опитвате да го разгадаете.

Точно това прави и Ричард Докинс. Той ни излага на показ технологията и триковете на най-големия артист - Природата. Представя ни в детайли целия й инструментариум, чрез който тя сътворява най-голямото, живо и многолико шоу на Земята.

 Не ме разбирайте погрешно. Някои хора се чувстват по-щастливи, като просто приемат магиите за факт. Препоръчвам я на онези, които искат да се запознаят със законите  на природата.
---



Но какво предлага Ричард Докинс в "Най-голямото шоу на земята"?
Едно научно приключение, едно научно сафари. Съдържанието на книгата не се различава много от  лекциите по палеонтология, от учебниците по геология и биология, както и тези по ботаника и генетика. Авторът само ни е представил по-разширен вариант на материала и го е онагледил с повече примери и доказателства.

В главата "Радиоактивни часовници", Докинс е дал едно от най-добрите и лесни за разбиране описания за това как функционира радиоактивното датиране, които съм срещал. Бих го препоръчал и на преподаватели.
В друга глава - "Вие самата сте го направили за девет месеца", са показани опростено разбиранията ни за ДНК, ролята на ензимите, обяснения за това какво представлява самата жива клетка.

На моменти е прекалил с термини и имена, което прави книгата малко мудна в някои части, но все пак за такъв род трудове това е наложително. Но в никакъв случай "Шоуто" не е академично написана - напротив, представлява нещо като прям и честен диалог между читателя и автора. Дори при обясненията му за един експеримент (на Ленски), авторът откровено заявява, че материята не е лека и ни препоръчва да не я четем, ако сме уморени.

Това е Eomaia - общият прародител на жабата, маймуната, кучето, слона и т.н. Докинс го дава за пример на онези необразовани скептици, които оспорват еволюцията и питат защо няма "жабмуна" (преходен вид между жабата и маймуната). Така и не могат да разберат, че еволюцията е постепенно разклоняване от едни общи видове (прародители) и постепенното им обособяване към отделни такива.
----

 Интересна идея на шотландския зоолог Д'Арси Томпсън. През 1917г. той рисува дадено животно на милиметрова хартия и после я извива по точно определен от математическа перспектива  начин, за да покаже, че формата на първоначалното животно се е превърнала в друго, сродно животно (на снимката отдолу: човек, шимпанзе и бабуин).


Това е Дървото на живота, компютърно генериран от Дейвид Хилис. То представлява ДНК сравнения между отделните представители. Можете да научите повече за него ето тук.


"Теорията" на еволюцията е най-рационалното, най-логичното и най-доказаното обяснение за това как функционира животът на Земята. Това е теория с повече доказателства от която и  да била друга. Досега няма нито един фосил или каквото и да било, което доказва противното. Но затова пък има една доста влиятелна шайка хитреци като Майкъл Кремо, Джонатан Сарфати, Ерих фон Деникен, Ернст Мулдашев, Ханс Цимлер, Ерчиван,  които се възползват от безхаберието, невежеството на своята аудитория, и пробутват какви ли не брутални глупости и изфабрикувани измишльотини, с които да погъделичкат гузното креационистко его на читателите си. Както и на онези невротични и вманиачени хорица, които са склонни да вярват във всички теории на конспирацията, масони и лоши безбожни учени. 

Но аз не приемам тази книга като амулет срещу креационистка глупост. Приемете я като учебник, енциклопедия, едно представление, шоу, в което Докинс ни показва цялата красота на флората и фауната, на природата. 

Брилянтно ревю и в Книголандия  :)

.

12 коментара:

  1. Ей, зарече се, че ще го пуснеш днес и ей го на. :)

    Не виждам какъв друг коментар може да се пусне тук, освен клишираното "задължително четиво"! Аз прехвърлих 20-тина страници и съм изключително доволен.

    Извън това, аз съм чувал, че най-доказаната емпирично теория е квантовата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отлично ревю! А аз се присъединявам към мнението, че книгата е прекрасна. Не съм я дочел докрай още, но качеството блика от всяка страница. Стилът е ясен и непретенциозен, а съдържанието е диамантена мина.

      Изтриване
  2. Ламоте, в една книга за сексуални изтезания е даден нагледен и много лесен за разбиране пример как да изтръгнеш максимално удоволствие от изтезанието с помощта на миксер и връзка целина. Значи, първо... Всъщност прекалено забавно е, за да ви го разправям, ще вземе да ви стане нещо. Само ще кажа, че бих го препоръчал и на лаици в сексуалните удоволствия. :P

    ОтговорИзтриване
  3. аааа! Ностро, тази книга ми я обеща! :( Наказанията в нея са си само за мен! Никой да не ги пробва преди мен! :р

    Павеле, аз дълго се чудех дали да си я взема :), защото смятах, че едва ли има смисъл някой да ме убеждава в еволюцията :) за колекционер на минерали, друзи, фосили, корали като мен, тя е факт. Но от книгата на Докинс могат да се научат толкова много интересни неща, логически и много добре обяснени, че е грехота ако не се прочете :)

    Дринов, абсолютно задължително четиво :)) Като я прочетеш драсни мнение :) Обаче нали знаеш, че квантовата теория е в разрез с айнщайновите уравнения, а и двете са емпирично правилно изведени. Поне засега не са опровергани, затова физиците се опитват да намерят обединяваща ги теория :) А за еволюцията имаме реални доказателства и факти, на практика всяка статия, в която имаме датиране на скали например, е доказателство за нея :))

    ОтговорИзтриване
  4. Ама не разбираш от намеци! Приведи примера за "Радиоактивните часовници" преди да съм ти пратил брадати вещици нимфоманки с връзка целина и миксер!

    ОтговорИзтриване
  5. :@
    Ностро, ама какви миксери? Такива с въртеливи движения или с възвратно-постъпателни (ауч) движения? :@ Леле, а и знаеш ли какви големи ГМО целини има? :@

    Баси садизма :р

    ОтговорИзтриване
  6. Че Ерих фон Деникен и на креационизъм ли го е ударил? :D
    Аз го знаех, като такъв, дето вижда извънземни във всичко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз това се чудех, Божо. :) В един кашон с подпалки мернах някакви негови творения, само заради Ламот мога да се изнасиля да ги прочета и да му спретна ревю. :D

      Ламоте, какво да кажа, освен да се присъединя към Тотито и Ностро в подобни случаи - фукльо! :Р
      Разбирам нетърпението ти да си първи обаче - и аз едва се удържам след началните й страници. :)

      Изтриване
    2. Хехе, Точке, със сигурност ще ми е много много интересно да видя как ще се изнасилиш :р :Р !! Е, ревютата ще са култ :)) И аз имам няколко книжлета на това издателство, Литера прима. Техните книжлета са все такива "научни". А те издават и "Наука и техника" представи си, опорочиха списанието, което беше с големи традиции :/

      Това с фукльото ще ти го върна тъпкано, да знаеш :р :р :)

      Изтриване
  7. фон Деникен все още вижда извънземни във всичко :)) Това му е и обяснението за всичко, включително как са се появили хората - докарани са от извънземни :)) поне доколкото са ми разправяли :)

    Но той е още един пример, как шарлатани като него стават милионери, благодарение на вечно търсещите сензации и теории на конспирациите четящи люде :)

    ОтговорИзтриване
  8. То всичко ток и жица, но таз "сауна" дека си я турнал на посленио ред, все ми бърка из карантиите и вече ще ти казвам да я редактираш :D

    ОтговорИзтриване
  9. сауна-фауна, една буква и се променя всичко.
    Мерси за поправката, щях да се излагам и хората да питат дали имам фауна у нас и коса ми любимите сапуни :))

    ОтговорИзтриване