сряда, 7 декември 2011 г.

Панаир на книгата 2011, НДК (ревю и картинки)

Уважаеми приятели, разорен съм! Обявявам банкрут :( Айм броукън. Финито. Книгите ми видяха сметката. Разказаха ми играта. Оставиха ме без жълтици, т.е. без шоколад и бисквити :(

Днес, хм, всъщност вчера, бях на панаира на книгата в НДК. Изхарчих всичко, което имаше в портфейла и сега ще карам на фотосинтеза поне до края на годината, както ми се подигра Ирония :(.  Затова ще ми простите този пост, с който искам като някоя кифла да се изфукам с покупките!! Хорей!

Тъй като се уча от най-добрите, затова вземам примера на книжното гуру Христо Блажев и ще ви разходя из издателствата, таз долна паплач, която ме остави без пукнат грош :( Шегувам се, да живеят издателствата :))!

Започнах от щанд номер 1 (или май беше 2, веч не помня),  а първата ми купена книжка бе на Сафон, издадена от Изток-Запад:


Изток-Запад със сигурност получават наградата за най-добро обслужване и най-добър плик :) Получих и доста екстри с тях. А имаше толкова много книги, които исках да си взема...е, все пак знам къде им е офиса :)

------

От съседния щанд пък си взех страшно красиви тефтери, направени в стил стийм-пънк. Те са скъпички, но пък галят окото и не се въздържах. Взех 3 тефтера, като 2 са за подарък:





Ето този тефтер ще оставя за себе си (все пак дадох 20 лева за него):




-----

Като заговорихме за красиви неща, ето какво намерих в книжарницата на Хеликон:





Вътре картините са във пъзел формат, много красота само за 10 лева:







------

Далаверата на вечерта дойде от издателство Колибри, където направих сделката на века - 6 книги за 10 лева:






Така че - бегайте към НДК преди да свърши стоката!!! Както виждате се снабдих с така търсената от мен "Ни вест от Гурб", за която стана на въпрос в предишния пост, а също си взех и книгата на моя блог-приятел Павел, която Ел така възторжено ревюира. Ще си призная, че добавих "Най-дългият годеж" заради Одри Тоту, която е на корицата и в която съм тайно влюбен :р И 6-те книги, които си взех, са много силни.

------

Втората мега-далавера дойде от издателство Pro-Book (или Pro-Film да бяха? Баси никак не ме бива в помненето ):





От тях може да си вземете "Заразата" на Гийермо дел Торо (режисьорът на "Лабиринтът на фавна") само за 3 лева! Точно така. ТРИ! :) А в момента на пазара цената й е 18! "Тръбата" пък се продаваше за 5, а иначе по книжарниците е по 13. Не пропускайте!!!

-----

Няма, просто няма как да мине панаир без да си взема книга на Пратчет. А този път от Вузев ме изненадаха - специално за панаира са пуснали "Волният народец" (за 8 леФчета) . Корицата направо ме разтопи. А и хартията е качествена. Разбира се не пропуснах да си взема и календар, макар и стар, той е радост за окото! Джош Кирби е гений!:








------

Понеже напоследък се притесних, че чета само мъже, този път гледах да си набавя и произведения писани от нежния пол. От издателство Ink са пуснали ето това на Маргарет Атууд:





Много добре и нестандартно направена като дизайн, а цената й е 4 или 5 лева (пуста му памет). Атууд е осъвременила легендите за Одисей и Троя.

----

И още една мадама:




Казаха ми, че е бил много забавен. Ще видим. Разделих се с още седем сребърника :р

--------

Ето ви нещо много интересно:





издателството е Пргамент прес, а панаирната цена бе 12 лева. Оригиналното в случая, че цитатите са и на английски, и на български. Знаете колко голям фен съм на британската култура, нямаше как да го пропусна това. Сред цитираните са Пратчет, А. Конан Дойл, Маргарет Тачър, Удхаус, Шекспир, Хокинг, Хъксли, О. Уайлд, Джейн Остин, А. Кларк, Н. Геймън, Д. Адамс и много други...

-----

Това го взех заради Ностро:


Птицечовката беше страхотна, сега ще видим какво представлява това. Чувал съм, че дори е по добро. Издателството е  Екслибрис, а цената (май, да не ме биете, ако греша) е около 9 лева.

----

А ето това си го взех заради Точето :) :



Вонегът и извънземни! :) Всъщност от изд. Прозорец си търсех илюстрования речник по физика, но гадовете не бяха донесли бройки от него :(( *мрън*




------

Аз много харесвам издателство "Ера", защото издават страхотни книги. Единствено имам забележка към дизайна на кориците, но да не капризнича. Паланюк е неустоим, не можех да откажа и цената от 4 лева :р :


Тези на Зотов отзад ще ги пратим на сестра ми, тя прояви голям интерес към тях :) Не без моето ходатайстване, разбира се :)

----
Следващите две са за майка ми (тя ме запали по четенето все пак. И дядо също):






Романите на Хосейни са чудесни, издателството е Обсидиан, а цената ми се губи....


-------

И последно:





Това бе последната книга, която си купих. При плащането си отворих портфейла и оттам излетяха няколко пеперудки, които ми напомниха, че той не е бездънен.

------

Само ще кажа, че шоуто на Докинс (на Инфодар) ми бе обещана за Коледа, затова не си я взех :)  "Завладей българките" на Лазаровски също ще ми я подарят, така че май няма да има нужда да си купувам книги известно време. .... Хм, то и да искам нема де. Бюджетът потъна :р А и Зори ми подари две преди седмица...

И така такава бе разходката ми до XXX (хм, все едно е порно панаир:р) Международен панаир на книгата.

ПС Много се извинявам, че покривката на масата ми е мръсна. От две години не съм я прал. В интерес на истината, чакам някой да ми я изпере :р Шампион по мързел съм :р

.

31 коментара:

  1. Аве Ламот, ти що не си поливаш палмите? :)))))

    Хаххаа, напълни ми душата рано сутринта, ей... Задавих се с кафето и изпръсках монитора. Ти си виновен! :P

    Почти нямам думи да изразя оф...после, че съм развълнувана!

    ОтговорИзтриване
  2. Хммм... богат урожай, Ламоте :)
    Обаче всред цялата книголавинка ми прави впечатление липсата на български имена.... Защо така? [Ааааа, на Иц Блаж вече му размахвам укорително показалец!]

    Аз предвкусвам удоволствието от близката среща с "Нобелистът" на Елена Алексиева и "Физика на тъгата" на Георги Господинов. И двамата автори до момента не са ме разочаровали. Чисто професионално ме интересуват и романите "Горещо червено" на Ивайла Александрова и "Убийствено червено" на Христо Троански, които са тип факшън в стила на Капоти. Е, надали ще ги намеря на точно този панаир. Но пък книга на Калин Терзийски или Карабашлиев ни-ко-га[!!!] не бих си купила.

    Благодаря, че ме ориентира из щандовете [които още не съм посетила], вече се чувствам като циганче пред сладкарница :))) А, да. Тефтерът е уникално творение, видях такива на миналогодишния книжен базар, този път няма да пропусна да се сдобия с такова едно бижу!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Еее, ооо, ааа... ама... :/:/ аз имам по-хубави бележници :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Леле как само ти завиждам!От моя портфейл излетяха пеперудки преди да съм си взел каквото и да е. :( :(

    Не знаех, че има нов Пратчет на БГ. :) :) :)

    @presly
    Твойте бележници да не са от мъжка кожа? Специфична мъжка кожа?
    "Пут дъ лоушън и дъ баскет!" :)

    ОтговорИзтриване
  5. И не си казал кой си?! И не си се запознал с мен! Ей, убих те!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Честито, честито, да си ги четеш със здраве. :)
    А "Майка нощ" защо не си взе заедно със "Сирените", м? Тъкмо топла-топла, само на един ден и много (ужасно, мега, ултра и т.н.) щеше да ме подразниш с нея. :Р

    П.П. Краят на годината не е чак толкова далече. :Р

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотия-фурия Ламотий!
    Жестоки придобивки :)))
    Аз (хем по цял ден съм на 20 метра) ще се приземя на панаира най-късно утре (пък може и днес да избягам от работа...) :D
    Да си ги четеш със здраве!
    Тефтерите са ЖЕСТОКИ!
    И Пратчееет - йухууу :D

    ОтговорИзтриване
  8. Ей тва се каа на пазар д'идеш! Ем трупаш стока, ем после стоката ти говори, па и повтаря, ко я помолиш...

    ОтговорИзтриване
  9. хаха, Павеле, има и история. Питам жената от Колибри дали има твоята книга на щанда, тя се оглежда и ми отговаря - няма! Случайно поглеждам настрани, където имаше суматоха и гледам пенсионерки се ръчкат върху един кош с книги по 2 лева, а ако вземеш 3 - 5 лева. И гледам отгоре - твоята. Турих един мощен гъз, блъснах няколко бабички и я взех с още 5 други :Р

    Светли, побързай! И после докладвай какво си взе :) Ако си взимаш тефтери проверявай да не са олющени, че на мен един тефтер е :) Мерси, цяла година ще има какво да чета :)

    Точке, не се притеснявай, опразних хладилника на мама и тате, нали са за подкрепа :р Иначе, ако имах още сто-двеста лева щях да си взема още няколко на Вонегът :/ Ама нема :(

    Блажев, ти що си три метра и половина висок :р ? Иначе около щанда на И-З имаше голяма суматоха и ти съветваше 3-4 млади дами, викам да не преча :) Обаче забелязах, че всички мадами все при теб си се събират накуп :-) Не видях друг щанд с толкова мадами-читателки :р Иначе може да намина понататък към офиса ви за да си взема още няколко набелязани (скоро, като взема заплата :р)

    Дринов, аз пестях последния месец :р Видях имаше много книжки на кино-тематика, та си викам "защо и Дринов не напише подобно нещо?". Например : Хиляда и един филма препоръчани от маестро Дринов, бащата на операция К.? :) Сериозно ти казвам :)

    Пресли, твоите може и да са от мъжка кожа, ама моите са по-новички :р Ще ни ги покажеш ли? :)

    Хриси, напълно приемам забележката. По принцип винаги си вземам няколко от бг автори, но тази година (освен Завладей българките, която ще ми подарят за коледа и ми казаха да не я взимам) не си взех нищо. Просто бях набелязал няколко още преди панаира, после взех и няколко глезорийки и не ми останаха пари :( Иначе прочетох последната ти статия за "Тя е тук" и наистина щях да си я взема от Колибри, но забравих :( На Г.Господинов имам Естествен роман, миналия панаир си я взех :))

    Ел, старая се да постигна величието на твоята библиотека :) :р За палмите имам специален отряд камили, които се грижат за тях :р Коя книга би откраднала първо от мен? :р

    ОтговорИзтриване
  10. Искаш да кажеш, че Доктороу е бил в коша по 2 лв? А аз се чудех доста, когато си я купувах от сайта им, че е на половин цена - при огромното многообразие на скъпи шитни, където и да погледнеш. Наистина вече спирам да мисля и да се вълнувам за чудесата на българското книгоиздаване.

    ОтговорИзтриване
  11. Точке, и тя беше там :) А ако си вземеш 3 книги, дават ти ги за 5! Аз си взех 6 за 10 лв, като се замислиш, коричната цена на всяка една от тях е повече от 10 :) Заслужава си да хванеш влака и да дойдеш нали :)? Иначе знаеш ли какви издателства имаше? Само някакви книги на духовна тематика предлагаха, а имаше едно - само за масони и прочие.. :) Имаше и английски книги, много исках да си взема няколко, но както казах пари не останаха :/

    не че ще прочета всичките, които взех от Колибри, но кой ти ги дава тъй евтино, и аз съм един плюшкин :р

    ОтговорИзтриване
  12. :D :D Не само бележници: http://meche.bg/wp-content/uploads/2011/10/159.jpg
    иначе, Ламот, ако няма да ги четеш от Колибри метни "Ни вест от Гурб"... абе, как няма да ги четеш?!?

    ОтговорИзтриване
  13. Пресли, аз точно нея си взех да чета :) Търсех я от известно време :) Иначе какви са тия ушички? Да не си скъсала ушите на чудовището от филма "Хищникът" и да си си направила тефтер от тях :р :)

    ОтговорИзтриване
  14. Ламот, труден въпрос ми задаваш. Предполагам ще се подведа от чувствата и ще започна от картинка номер 9, оттам през 8 и докъдето ми стигнат силите...:)))

    ОтговорИзтриване
  15. значи, Ел, ако ми дойдеш на гости, ще заключа библиотечката :Р Бях сигурен, че щеше да ми вземеш календара на Пратчет първо :Р

    ОтговорИзтриване
  16. Ламоте, повече няма да съм ти приятел, ако не ме поканиш на следващия панаир на книгата. Ама да го организираш у вас и да има много безплатни промоции, които да включват и ковчежета и други джунджурии - спокойно, ще ти оставя картонените чаши от кино-премиери.

    В замяна ще ти подаря следващата книга на Каткарт и Клайн: "Ламот и камилата влизат в спалнята", нецензурирана версия. Няма нужда да ми благодариш.

    ОтговорИзтриване
  17. "Ламот и камилата влизат в спалнята" като щракат с пръсти :Р
    http://www.pacorabanne.com/ladymillion/en/#/lady_million
    И никакви енциклопедии не си снимал :)Ние с Дринов сме разочаровани :)Как така да няма нито една книга посветена на Микеланджело Антониони :)
    За целта те наказвам както гестаповец го прави
    The Red Nights of the Gestapo
    http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=2261298

    ОтговорИзтриване
  18. Вал, виждам, че не си я чел. Всъщност нищо не си изпуснал. Книгата е интересна най-вече от чисто физиологична точка, но смятам, че на Ламот ще му е забавна, защото хората обичат да си припомнят сладките моменти.

    ОтговорИзтриване
  19. ... заменям кифла за книжка, може и на част... кифлата е с мармалад (шипков)! Спешно (догито надуши кифлата)!...

    ... (хм, колко мило е, че ще ми подаряваш тефтер с Леонардо)...

    ... на Вонегът си намери и котешката люлка, а на Паланюк - Haunted (хинт: има го в нет-а)...

    ... и защо, по дяволите, тук правят панаир на книгата с нормални книги веднъж на 3 години...

    (разсъждавах си над поста ти)

    ОтговорИзтриване
  20. Тефтерър страшно прилича на творенийце на Светлето.:)
    Иначе си се представил доста добре. Аз снощи ходих, но не съм особено очарована. Миналата година зимният беше по-готин. Съдя по това колко по-силно беше изкушението да купувам.:)

    ОтговорИзтриване
  21. Милена, наистина е така! Трябва да я питаме, дали тя не е майсторката, много са хубави :)) При мен изкушението винаги е голямо, но си права, миналата година сякаш беше по-празнично настроението на хората. Ама нали финансовата криза ни удари... :р Какво си купи? :-)

    Скай...мене си на монотеична вяра давам, но книжката (римува се с пи...:р)не си давам! Добре де, за пресни топли кифлички с шоколад може и да помисля :р Значи си забелязала манията ми по Леонардо :р Котешка люлка я имам на едно място със "Закуска за шампиони" :) С дебели корици е! Да, но във Варна имате плаж и препечени кифли на плажа :р

    Ностро, ехаа, нямам търпение да я прочета! Ще организирам панаир у нас, а на теб съм ти запазил няколко ценни и редки книги - "Как да сготвим котката си по виетнамски", "Компотите - афродизиак?", "Да си направим ръкавици от котката", "Как да оползотворим времето си в тоалетната", "100-те най-опасни пози при секс с варненки" и "Варна - по-лошата версия на Бургас" :р Сигурен съм, че с нетърпение ги очакваш :р

    Вал, като бях студент си купувах предимно енциклопедии и техническа литература. Смятах художествената литература за загуба на време и празни приказки. Затова сега си купувам предимно такава. Видях едно луксозно издание на Кама Сутра...ех. ако имах кесия с жълтици :( Ако бях намерил книга за секспоатационни филми, веднага щях да ти я взема :р
    Е, добре, приемам наказанието. Лоши гестаповки ли ще го изпълнят? :р

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз чак сега попадам съвсем случайно тук .. :)) Миленче, познала си :)) Lammoth, благодаря и много се радвам за отношението! :)

      Изтриване
  22. Ние отидохме във вторник и си изхарчихме бюджета до дупка. Общо взето нищо особено като отстъпки..., но поне нямаше големи тълпи по повечето щандове. (Ненавиждам да ме ръгат, сякаш съм на пазара за зеленчуци)

    ОтговорИзтриване
  23. Ламоте, втората и четвъртата аз съм ги писал.

    ОтговорИзтриване
  24. еха, Ламоте! много книги, много нещо!
    подкрепям с две ръце и два крака. :D
    ама кажи ми, моля, please, por favor и т.н. за книгата на дел торо и хоган? дали е добра, че съм се й се наканил от доста време. :p
    и е тъжно как няма да мога да се възползвам от офертата от 3 лева. :/

    ОтговорИзтриване
  25. Ностро, така и предполагах :р Ще са специални издания с картинки! Ще наема Ел и Милена да ги направят :р

    Бож, не съм я чел, но е направена добре - качествена хартия. Мисля, че в книголандия при Блажев има ревю и то бе положително, ако не ме лъже паметта :) Но ще си призная, че нямаше да си я купя , ако не беше толкова евтина. За 3 лева е кощунство да не си я взема :)) Мога да ти я дам да я прочетеш де :)

    ОтговорИзтриване
  26. Шаннара, извинявам се, че те пропуснах :)
    И аз очаквах да има по-солидни отстъпки, но пък разбрах, че това не било възможно, защото наемът на щандовете бил крайно висок :/ Но винаги е така - най-търсените книги бяха едва с 10-20% отстъпка :/ Аз като отида до издателствата ми дават 30% отстъпка :( Какво си взе?

    ОтговорИзтриване
  27. Предни години бяха по-силни изложенията, сега малко посно. Наемите наистина са високи, то се губи смисъла да участваш...

    ОтговорИзтриване
  28. Изток-Запад със сигурност получават наградата за най-добро обслужване и най-добър плик :) Получих и доста екстри с тях. А имаше толкова много книги, които исках да си взема...е, все пак знам къде им е офиса :)

    Ми, много ясно, нема ти преведат 20-те лева за рекламата по банков път, трябва да ходиш до офиса. :D

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимна тиквичке, не позна, получих правото да правя секс с кучето им пазач, затова ги похвалих. Останалите издателства ми подариха надуваеми секс-кукли.

    Но като най-оригинален коментар, печелиш печен кренвирш :) Жалко, че ми наспами пощата с 3 поредни коментара :(

    ЧУХТЕ ЛИ, МИЛИ ИЗДАТЕЛСТВА? Дайте на бедния Ламот по 20 лева и той ще ви похвали в блога си! Но това НЕ Е всичко. Ще ви раздам календар с мои голи снимки, както и правото да ми поносите мръсното ми бельо! Офертата важи до края на годината!

    ОтговорИзтриване
  30. Най-готиният щанд беше този за книгите-игри. Запознах се с Ейдриън Уейн, който е писал "Варварски бог". Сега пише нови книги игри и пуска инфо на този сайт - http://knigi-igri.net

    ОтговорИзтриване