петък, 18 ноември 2011 г.

Книги и религии

Както си четях приказната новела на Салман Рушди "Харун и морето от приказки", се сетих за "Сатанински строфи" и за цялата полемика около този роман. Това ме накара да се поразровя в интернет, където научих любопитни неща както за Рушди, така и за други книги, разбунили духовете на религиозните люде. Постепенно се появи идеята за тази публикация, в която ще изброя онези произведения, които разкриват истинската същност на религиите и техните радикални последователи. Може да спретнем цяла олимпиада.

 Да започнем от третото място:



  • Хари Потър - Дж. К. Роулинг

Причина: Много религиозни групи, най-вече католици, православни и протестанти, обвиняват Роулинг в разпространение на окултизъм и сатанизъм. Според тях поредицата за Хари Потър промотира сред децата забранени в Библията дейности, като вещерство, магьосничество и гадателства. При това, Роулинг нееднократно е заявявала, че е практикуваща християнка.

Последствия: Нашата православна църква както винаги е  съпричастна към проблема и веднага заклеймила поредицата за очилатото момче-магьосник.  На първа страница в официалния си вестник църквата изказва позицията си спрямо романите на Роулинг, като подчертава, че "магията не е детска игра" и че светият Синод е решил да проведе литургии всеки четвъртък, за да излекува хората, които са засегнати от заклинания или са обсебени от зли духове. Но това не е всичко! Техни представители започват да лепят брошури из цяла София, които да осведомят, че четенето или цитирането на магии от книгите за Хари Потър, е равносилно на това да се молиш на злото. Или както заявява отец Стефан Стефанов: "Тези книги карат децата да вярват, че магиите са нещо невинно и съществуват само в литературата - а всъщност не е така. Те намаляват съпротивителните сили на читателите срещу черната магия и ги карат да се заинтригуват от злото".

Още по-крилати фрази валят и от техните католически и протестантски колеги. Отец Габриеле от епархията на римския архиепископ заявява, че "..зад Хари Потър се крият сигурните признаци на краля на Мрака, т.е. на Дявола".  Въобще забавата е пълна, а по-пълен преглед на изречените глупости може да видите в уикипедията.

Книгата е забранена в О.А.Е.
---

Второто място печели:

  • "Сатанински строфи" - Салман Рушди



Причина: Рушди се превърна в най-омразната фигура в ислямския свят, след като в романа вкарва образа на пророка Махунд (Махунд е презрително име на Мохамед, дадено от европейците по време на кръстоносните походи), а на всичкото отгоре, някои от проститутките в творбата носят същите имена като тези на съпругите на Мохамед.

Последствия: Със сигурност "Сатанински строфи" е най-опасната книга, като много от книжарниците, в които е била налична, били нападнати и изгорени. Стигало се е и до смъртни случаи. Аятолаха на Иран, Рухоллах Хомейни, обявява фатва и награда от 3 милиона долара за главата на Рушди.

През 1989г., в лондонски хотел, е организиран атентат срещу Рушди, който не е успешен заради преждевременно избухване на експлозива, от който загива човекът-бомба Мустафа Мазех, член на ливанската група "Организация на муджахидините". Мазех е обявен за мъченик и герой на исляма в Иран, като там му се построява дори олтар.

На следващата година в Пакистан излиза филмът "International Gorillas", който придобива широка популярност сред тамошното население. В него Салман Рушди е представен като ръководител на престъпна организация, чиято цел е да унищожи исляма (тъй като ислямът е пречка срещу налагането на безнравственост и разврат). Рушди е охраняван от израелски наемници, а срещу него застават трима братя, които искат да отмъстят за смъртта на тяхната сестра, която е убита от полицията по време на демонстрация срещу романа "Сатанински строфи".   В крайна сметка тримата братя успяват да избият израелските наемници, да убият и изпепелят Рушди, а израелска агентка, която е пратена да прелъсти и убие един от братята, взима че се влюбва в него, приема исляма и  накрая се жени щастливо. 

Забавно, нали? :)

И безапелационен шампион на скандалните книги е:

  • "Произход на видовете" - Чарлз Дарвин 


Причина: Влиза в противоречие с креационизма.

Последствия:  Въпреки всички доказателства, които включват геологическите записи (стратиграфски и палеонтоложки), резултати и доказателства от кладистиката, хомологията, филогенията, и въпреки че е фундамент на науки като агрикултурата и медицината, вярващите все още проклинат и изпитват ужас от книгата, която поставя религията в неудобно положение. Някои по-хитри вярващи пък се опитват да нагласят вярванията си спрямо науката, обявявайки че еволюцията всъщност е част от божествения план. Други пък получават тикове само при споменаването на Дарвин и изпадат в смехотворна ситуация, в която критикуват един научен факт, без дори да са прочели трудовете на англичанина.

Темата е толкова много обсъждана, че няма смисъл да пиша повече :)

27 коментара:

  1. Мога да допълня нещо старо, което може би младите никога няма да прочетат. "Писма от Земята" на Марк Твен.

    ОтговорИзтриване
  2. Владо, щях да я включа, защото планирах да направя топ 10. Но после ме домързя и реших да го съкратя на топ 5, а после ме домързя още повече и спрях до топ 3. :)

    Иначе Писма от Земята задължително трябва да присъства в такава класация :)

    ОтговорИзтриване
  3. Браво за този пост, Lammoth! Много добра селекция. Дарвин FTW. Всяка книга, осмиваща която и да е религия, заслужава да бъде разпространявана. Ще взема за се амбицирам и аз да напиша нещо подобно :)

    ОтговорИзтриване
  4. Това ще е яко! Много ще се радвам да видя и твоя класация :)) Ти си с широки познания по въпроса :)

    ОтговорИзтриване
  5. Всеки, който прочете нататък рискува критично да отслаби защитата си срещу черна магия!!! Хора, не четете!!!! Круцио, авада кедавра, аресто моментум, експелиармус, алохо мора, обливиате, фераверте, петрофикус тоталус... А на всеки, който ме ядоса, му обещавам едно проклятийце от ежеседмичните ни срещи на Клуба: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/7/71/Harrypottersatan.gif Тъй че мислете му! :D
    А историята на "Сатанински строфи" е... абе сама говори за себе си! :D

    ОтговорИзтриване
  6. Щях да те питам каква е ролята на пудела в религията но се отказах :D
    Caniche (1979)
    http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=2288418

    ОтговорИзтриване
  7. Голям си мързел, значиии! :-D
    И все пак хубава статия. Аз си умирам да се смея на глупостите, които ръсят разни "преподобни", когато засека, че са ги поканили в някое предаване... Но ми се случва доста рядко. Аз кажи-речи не гледам телевизия.

    ОтговорИзтриване
  8. Ламоте, видях "Сатанински строфи" в библиотеката ти и като твой (олиго)френд смятам да ти помогна да се отървеш от нея. Също така и от друга порочна литература, която би представлявала заплаха за здравето ти. Няма нужда да ми благодариш, че ще си жертвам спокойствието заради теб? Кажи кога ще ти е удобно да ми ги предадеш. Не забравяй, че броевете на "Пентхаус" и "Яки цици" също минават за богохулни. Дезинфекцирай ги и се опитай да ги побереш в некой малък ТИР. :D

    ОтговорИзтриване
  9. Аз ще добавя и една по-обикновена, но пък доста добре обобщава религииите изобщо като плод на (болни) потребности на цивилизацията - "Оцелелият" на Чък Паланюк. Причината: Паланюк много хитро е отнел възможността за идентификация описвайки измислен религиозен култ, само дето дори и най-слабо критично мислещия ум би усетил обобщението, което не дава възможност и за разграничаване. Сатирата в романа не удря по конкретна религия, а изоб що идеята за религия. Особено много ми харесват 2те последни изречения, от които става ясно какво би могъл да направи един вярващ със силата на свободната си воля и мислене (все неща, които е свикнал да предоставя на бога си), ако и животът му да зависи от това - нищо.

    ОтговорИзтриване
  10. Скай, не съм я чел, но след твоя изчерпателен коментар, няма как да не я прочета :) Идеята на Палнюк ми изглежда много добре развита, а и посланието му е силно. Вече си приготвям жълтиците за да си я купя :))

    Ностро, не искам да те разочаровам, но порнографски списания нямам :( Имам броеве на Нейшънъл джиографик с много сладки камили и козички :Д Освен това нищо няма да ти дам, щото ти ми обеща да ми дадеш онази книжка за секс наказанията, а ти още не си :( Аллах да те накаже, Венера да те изнасили дано :р

    Baby, браво, браво! И аз не гледам телевизия! Което е много ползотворно! Може някой път да си спретнем състезание по мързел :р Обзалагам се, че аз ще го спечеля :р

    Вал, ако искаш ми вярвай, но в класациите за интелигентност на кучетата, пуделите са на първо място :/ Немската овчарка е на трето, но пък силата и интелигентността им ги правят кучета номер едно. Разбира се, Скай няма да е съгласна :р (ама това само защото завижда, че няма толкова готина немска овчарка като моята ;р)

    Неколов, ти като голям почитател на романите на Роулинг съм сигурен, че изучаваш нелегално магии и заклинания. Даже се носи слух, че работиш върху магия, която превръща жените в нимфоманки! Ще ми кажеш ли, като на твой добър другар-блогър, формулата й? :р

    ОтговорИзтриване
  11. Нейшънъл джиографик - конкурс :D
    Имаш време - 30 ноември :D
    http://www.boston.com/bigpicture/2011/11/national_geographic_photo_cont.html

    ОтговорИзтриване
  12. Ламоте, всичко знаеш ти :D Добре, де, добре, слушай много внимателно сега: 1. Трябва да имаш пряк очен контакт с обекта/жертвата на заклинанието през цялото време на изричането му. 2. Взимаш си магическата пръчка, ако нямаш - ще ти заема една :D 3. Изричаш три пъти (с подходящ патос, разбира се): Нимфоманиус женитус превърнатус сегатус (това - три пъти!) И готово! :D Не ми благодари, приятелска услуга. :)

    ОтговорИзтриване
  13. Вал, включвай се, аз не умея да снимам :) Иначе снимките са чудесни :))

    Неколов, проработи! Е, получих два-три шамара след изричането, но явно фетишистките прояви предхождат нимфоманските :р

    ОтговорИзтриване
  14. :) Моти здраво си съкратил списъка. Къде остави "Мечо Пух"?

    Всяка книга, която насърчава самостоятелното мислене, може много лесно да влезе в спикъка със сатанински и забранени книги на всяка църква.

    Апропо за Дарвин и религията - задължително гледайте Creation. Страхотен биографичен филм, със страхотно изпълнение на Пол Бетани.

    ОтговорИзтриване
  15. Шанара, леле, и Мечо Пух ли попада под религиозните окови? :))) Баси, ама той е толкова готин :/

    Аз не знам как религиозните институции не схващат, че техните забрани само увеличават многократно интереса към дадената книга :))

    Този филм с Бетани все си викам, че ще го гледам и все забравям :/ Ще докладвам като го изгледам :)

    ОтговорИзтриване
  16. (Lam)MOTH (*подхилк*), съмнявам се, ще заложиш ли пари? :-Р :-D
    Колкото до немската овчарка... може да заложиш нея, ще се радвам да ти я отмъкна! B-)
    @Nostromo, какви списания бе човек, той го кара на 3D с HD качество, "ш'сЪ занима'А той с "детски книжки", да не е аматьор"! :-D :-D
    Иначе формулата ви е сбъркана, господа Николов и (Lam)MOTH, амааа така е, само избраните имаме пълен контрол над толкова могъщи заклинания! /Е, за ей тия изказвания вече са ме отлъчили от всички религии, обявили са ме за всички аналози на Антихриста... ии... те така! (rofl)/

    ОтговорИзтриване
  17. Моти, искам веднага да се извиниш и да се поправиш, като допишеш останалите пет. ама моменталически!

    ОтговорИзтриване
  18. Миди, за извинение написах ревю на Оцелелият! Това ще ме спаси ли от шляпане? :р
    :)

    Baby, точно така. Аз съм истински ценител на порното и го карам само с високо качество и на 3д! :)) Веднага ме разкри :))
    И сега вече съм сигурен, че си от гилдията на вещиците! Тръпки ме побиват от теб :р

    ОтговорИзтриване
  19. Хах, откри топлата вода! Естествено, че съм вещица, ама че си! :-D /Не е като да не го прокламирам достатъчно често. *хихик*/

    ОтговорИзтриване
  20. Покажи си летящата метла :Р !

    ОтговорИзтриване
  21. абе то аз не съм най-великият експерт в шляпането, ама ще те пратя на наказание при Ел. и не, не те спасява :)

    ОтговорИзтриване
  22. Тоя, пЪ'! Да не мислиш, че така я показвам наляво и надясно?! :-D :-D
    B-)

    ОтговорИзтриване
  23. Baby, е на мен ще ми я покажеш :р Инак ще направя магия, която да накара метлата да спре докато си нависоко :р Шегувам се :р

    Миди, не се прави, носи ти се слава, че си кралица на шляпането :Р Недей да опровергаваш :Р

    ОтговорИзтриване
  24. Ей я!
    Ето ти тук и разни ориентировъчни примери за цялостното впечатление: 1 и 2. :-D

    ОтговорИзтриване
  25. Ехааааа! Метлата ти е страхотна, последен модел, гледам е с турбо държачи :) Много ти отива :р ;)

    ОтговорИзтриване
  26. (rofl) Е, аз съм ценител... няма как! ;-)

    ОтговорИзтриване